Travniki - Krajinski park GoriÄŤko EEA Grants SluĹľba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko
Domov / Home  Slovenski  English
dokumenti/bannerji/2015/6/2_banner2_travnik.jpgdokumenti/bannerji/2015/6/3_banner3_pokrajina.jpgdokumenti/bannerji/2015/6/4_banner4.jpgdokumenti/bannerji/2015/6/9_DSC_0263_1.jpgdokumenti/bannerji/2015/6/10_banner1.jpgdokumenti/bannerji/2015/6/11_banner2.jpgdokumenti/bannerji/2015/6/17_DSC_0126_2.jpgdokumenti/bannerji/2015/7/18_DSC_0240_M.Podletnik.jpgdokumenti/bannerji/2015/7/22_banner7.jpg

Novice

Tudi letos vidni pozitivni učinki košnje

 width=

V okviru projekta Gorički travniki v letu 2016 s košnjo in odstranitvijo tujerodnih rastlin in lesne zarasti obnavljamo 20 hektarjev novih travniških površin. Mokrotni travniki v Ženavljah, košenih v maju, so sedaj že obarvani v temnordeče cvetove zdravilne strašnice.

preberi več

Pričetek košnje in obnove travnikov v letu 2016

 width=

V projektu Gorički travniki bomo letos pokosili dodatnih 20 hektarjev travnikov in s tem izboljšali stanje ohranjenosti travniških površin ter življenjske pogoje za travniške metulje in ptice. 

preberi več

Zaključna konferenca projekta Gorički travniki

 width=

Na zaključni konferenci projekta Gorički travniki so projektni partnerji predstavili aktivnosti in rezultate projekta. Po tiskovni konferenci je sledil ogled izvedenih varstvenih ukrepov na terenu. 

preberi več

Vabilo na zaključno konferenco projekta Gorički travniki

 width=

Zaključna konferenca projekta Gorički travniki bo v torek 24. maja 2016 od 10. ure naprej na gradu Grad na Goričkem. Vabljeni!

preberi več

Javni poziv za prijavo za izbor najlepšega travnika v Krajinskem parku Goričko 2016

Tudi v letu 2016 bo potekal izbor Naj travnika v Krajinskem parku Goričko, zato lastnike travnikov vabimo k prijavi in sodelovanju. 

preberi več

Otvoritev razstave Vrste območja Natura 2000 Goričko

 width=

Vljudno vabljeni na odprtje razstave risb z naslovom Vrste območja Natura 2000 Goričko avtorja Jurija Mikuletiča.

preberi več

Vabilo na ornitološki izlet

 width=

JZ KPG vas v nedeljo, 17.4. 2016 ob 8.00 vabi na voden ornitološki izlet, kjer boste lahko spoznali ptice tradicionalne kulturne krajine na Goričkem. Posebna pozornost bo namenjena hribskemu škrjancu. 

preberi več

Gorički travniki na sejmu GREEN

 width=

V G. Radgoni je potekal mednarodni sejem GREEN, na katerem smo predstavili tudi projekt Gorički travniki.

preberi več

Z veseljem predstavljamo film Gorički travniki

Travniki na Goričkem so sestavni del in pomembni nosilec pestrosti živih bitij. To njihovo raznolikost in pomen za naravo in človeka smo predstavili v kratkem dokumentarnem filmu z naslovom Gorički travniki.

preberi več

Obnovljeni pretežno nižinski ekstenzivni travniki

Novembra 2015 smo zaključili s košnjo in obnovo travnikov. Pred pričetkom izvajanja teh varstvenih ukrepov je bil na vsaki travniški parceli opravljen popis vrstne sestave in lastnosti. 

preberi več

Kaj so nam o svojih bivališčih povedali veliki skoviki

Poleti 2015 smo z GPS sledilnimi napravami opremili pet velikih skovikov, od tega štiri samice in enega samca, leto pred tem pa testno eno samico. Naš namen je bil raziskati, na katerih površinah se prehranjujejo, saj je to z varstvenega vidika eden pomembnejših podatkov. 

preberi več

Iz življenja goričkih ptic

 width=

V četrtek, 18.2.2016, ob 17.30 uri vljudno vabljeni v knjižnico Murska Sobota na predavanje z naslovom Iz življenja goričkih ptic, kjer bo Katarina Denac iz DOPPS-a predstavila tudi rezultate raziskav, opravljenih v projektu Gorički travniki.

preberi več

Predavanja pritegnila poslušalce

 width=

Predstavniki JZ KP Goričko, KGZS - zavod Murska Sobota in FNM smo 13.1. v Gornjih Slavečih in 15.1.2016 v Motvarjevcih pripravili predavanje z naslovom Naravi prijazna raba travnikov na območju Natura 2000 Goričko.

preberi več

Pred vstopom v KOPOP potrebno obvezno izobraževanje

Vsi, ki se nameravate vključiti v ukrepe KOPOP, morate pred vključitvijo opraviti obvezno 6-urno izobraževanje.

preberi več

Predavanja Naravi prijazna raba travnikov na območju Natura 2000 Goričko

V januarju 2016 nadaljujemo s predavanji Naravi prijazna raba travnikov na območju Natura 2000 Goričko. 

preberi več

Izšel novičnik projekta Gorički travniki

Konec novembra smo člani projektne ekipe Goričkih travnikov za prebivalce Krajinskega parka Goričko pripravili novičnik.

preberi več

Padla zadnja klapa filma

 width=

V začetku novembra smo posneli zaključne kadre filma, ki nastaja v okviru projekta Gorički travniki in s katerim želimo travnike približati širši javnosti.

preberi več

Predavanja "Naravi prijazna raba travnikov"

 width=

S predavanji nadaljujemo v Prosenjakovcih in Gornjih Slavečih.

preberi več

Pričetek izobraževanj Učinkovito upravljanje s travniškimi vrstami in habitati

 width=

V sredo, 18.11. 2015 bo v Gornji Petrovcih potekalo prvo izobraževanje na temo učinkovitega upravljanja s travniškimi habitati in vrstami na območju Natura 2000 Goričko.

preberi več

Pri oživljanju travnikov pomagamo tudi zaposleni na JZ KPG

 width=

Zaposleni v JZ KPG smo izvedli delovno akcijo odstranjevanja travne biomase na za strojno mehanizacijo nedostopnih delih. 

preberi več

Na 10. jesenskem bazarju razglašeni rezultati akcije Naj travnik v Krajinskem parku Goričko 2015

 width=

V soboto, 17.10.2015, je na gradu Grad potekal 10. jesenski bazar. Na osrednji slovesnosti smo med drugim razglasili rezultate akcije Naj travnik v Krajinskem parku Goričko za leto 2015.

preberi več

Rezultati popisa smrdokavre in prepelice v letu 2015

 width=

V okviru projekta Gorički travniki je bil v letu 2015 izveden popis nekaterih vrst ptic kulturne krajine. Znani so rezultati popisa smrdokavre in prepelice. 

preberi več

Goričke travnike obiskali tudi predstavniki Vlade RS

 width=

V okviru obiska Vlade RS v Pomurju sta Javni zavod Krajinski park Goričko obiskala tudi mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter ga. Lidija Stebernak, državna sekretarka Ministrstva za okolje in prostor. 

preberi več

Gorički travniki v jesenskem žaru

 width=

Gorički travniki so čudoviti tudi v jesenskem času, ko na njih zacveti tudi ena redka vrsta orhideje.

preberi več

Kdo se skriva v gnezdilnici?

 width=

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) je v okviru projekta Gorički travniki pregledalo 100 gnezdilnic, ki so jih v sodelovanju  z JZ KPG namestili v preteklih letih. 

preberi več

Gorički travniki tudi na sejmu AGRA v G.Radgoni

 width=

Projekt Gorički travniki se je predstavil tudi na 53. Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v G.Radgoni. 

preberi več

Zaposleni JZ KPG na delovni akciji čiščenja travnikov

 width=

Zaposleni v Javnem zavodu Krajinski park Goričko smo se v četrtek, 20. 8. 2015, podali na naravno vrednoto državnega pomena in izvedli drugo letošnjo delovno akcijo. 

preberi več

Ste že vključili vaše travnike v KOPOP ukrepe?

 width=

Lastniki travnikov se lahko vključitev v shemo Kmetijsko okoljskih podnebnih plačil 2015-2020 (KOPOP) ter za ohranjanje in rabo travnikov v skladu z naravovarstvenimi smernicami dobite finančna sredstva za njihovo upravljanje. 

preberi več

Gorički travniki na 17. Kmečkem dnevu v Gornjih Slavečih

 width=

Projekt Gorički travniki so se 8. avgusta predstavili tudi na 17. Kmečkem dnevu v Gornjih Slavečih, kjer smo obiskovalcem prireditve predstavljali tudi naravovastvene KOPOP ukrepe za travnike.

preberi več

Redke in ogrožene rastline goričkih travnikov

 width=

Na goričkih travnikih rastejo tudi redke in ogrožene vrste rastlin. Veliko izmed teh je zavarovanih z zakonom. 

preberi več

Pozitivni učinki košnje že vidni

 width=

S košnjo opuščenih travnikov želimo izboljšati stanje ohranjenosti ekstenzivnih travnikov in življenjske pogoje za redke in ogrožene živali. Prvi pozitivni rezultati so že vidni.

preberi več

Na travnikih najdemo tudi tujerodne invazivne vrste

 width=

Na travnikih poleg domačih rastlin pogosto rastejo tudi tujerodne invazivne rastline. Nekatere med njimi so celo škodljive za naše zdravje, druge pa povzročajo gospodarsko škodo.

 

preberi več

Košnja opuščenih travnikov v polnem razmahu

 width=

Košnja opuščenih travnikov in čiščenje travniških parcel v okviru projekta Gorički travniki intenzivno poteka. S košnjo preprečujemo nadaljnje zaraščanje travnikov in omejujemo širjenje invazivnih tujerodnih rastlin. 

preberi več

Hera odlično opravila svojo nalogo!

 width=

Skovikinja Hera uspešno opravila svojo nalogo! Po tednu z nameščenim zapisovalnikom GPS podatkov smo jo ponovno ujeli in ji sneli napravo. Prvi rezultati so že na voljo in so presenetljivi. Svoj plen je namreč iskala precej daleč od gnezda.

preberi več

Slaba krma bo kompost

 width=

V projektu Gorički travniki seno, ki ni primerno za krmo živali, odpeljemo v podjetje Cerop, kjer ga predelajo v kompost. 

preberi več

Agrotunel je postavljen

 width=

V okviru projekta Gorički travniki je Javni zavod Krajinski park Goričko izvedel nakup in postavitev agrotunela.

preberi več

Pet skovikov ima posebno nalogo

 width=

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) je v začetku julija z GPS zapisovalniki podatkov opremilo 5 velikih skovikov.

preberi več

Tudi člani ekipe FNM dejavni v maju in juniju

 width=

V pozno spomladanskih mesecih so z aktivnostmi projekta začeli tudi člani ekipe Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru. 

preberi več

Gorički travniki ujeti na film

 width=

V okviru projekta Gorički travniki nastaja tudi kratek dokumentarni film o življenju goričkih travnikov. Z njim bomo skušali predstaviti in približati Goričke travnike širši javnosti.

preberi več

Obisk na visokih nogah

 width=

Raba, še posebno ekstenzivna, izredno pomembna za travniške rastline in živali. 

preberi več

Artemida, prva gorička skovikinja z GPS zapisovalnikom podatkov

 width=

Ena izmed dejavnosti projekta je tudi opremljanje velikih skovikov z GPS zapisovalniki podatkov. Z njihovo pomočjo bomo pridobili podatke o prehranjevališčih te ogrožene vrste sove.

preberi več

Popisi ptic v projektu Gorički travniki

 width=

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije že od konca aprila v okviru projekta Gorički travniki popisuje ptice na travnikih po Goričkem. 

preberi več

Otroci spoznavajo življenje na goričkih travnikih

 width=

Otroci goričkih vrtcev in osnovni šol spoznavajo goričke travnike in življenje na njih.

preberi več

Pričetek košnje "opuščenih" travnikov v projektu Gorički travniki

 width=

Pričetek košnje "opuščenih" travnikov v projektu Gorički travniki, s katero bomo izboljšali stanje ohranjenosti 4 vrst ptic, 3 vrst metuljev in 3 travniških habitatnih tipov. 

preberi več

Pričetek ocenjevanja travnikov v akciji "NAJ TRAVNIK"

 width=

Javni zavod Krajinski park Goričko skupaj s KGZS-KG zavod Murska Sobota v okviru projekta Gorički travniki nadaljuje z akcijo Naj travnik. 

preberi več

Gorički travniki se predstavijo na Srednjeevropskem tekmovanju v košnji z ročno koso v Selu

 width=

Travniki bomo ohranili le s košnjo, kateri je namenjena tudi prireditev Srednjeevropsko tekmovanje z ročno koso.

preberi več

Srečanje projektne ekipe

 width=

Začetek izvajanja projekta pospremilo srečanje projektne ekipe.

preberi več