Travniki - Krajinski park GoriÄŤko EEA Grants SluĹľba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko
Domov / Home  Slovenski  English
dokumenti/bannerji/2015/6/2_banner2_travnik.jpgdokumenti/bannerji/2015/6/3_banner3_pokrajina.jpgdokumenti/bannerji/2015/6/4_banner4.jpgdokumenti/bannerji/2015/6/9_DSC_0263_1.jpgdokumenti/bannerji/2015/6/10_banner1.jpgdokumenti/bannerji/2015/6/11_banner2.jpgdokumenti/bannerji/2015/6/17_DSC_0126_2.jpgdokumenti/bannerji/2015/7/18_DSC_0240_M.Podletnik.jpgdokumenti/bannerji/2015/7/22_banner7.jpg

Ptice

PTICE GORIČKIH TRAVNIKOV

Travniške ptice so skupina ptic, ki za svoj obstoj potrebujejo travnike, saj na njih bodisi gnezdijo bodisi nabirajo svoj plen. Hkrati so to ptice, katerih številčnost v zadnjih desetletjih drastično upada in so  ena izmed najbolj ogroženih skupin ptic.

Na Goričkem lahko najdemo še nekatere vrste travniških ptic, ki so drugod po Sloveniji že izginile oziroma se pojavljajo le še na nekaterih lokacijah. Med najbolj prepoznavnimi pticami Goričkega je gotovo smrdokavra (Upupa epops) ali upkaš kot jo kličejo domačini. Prepoznamo jo po perjanici na vrhu glave in dolgem ukrivljenem kljunu, s katerim brska po zemlji in išče svoj plen. 

Smrdokavra (foto: M.Podletnik)

Medtem ko smrdokavra svoj plen išče v tleh, v njeni bližini na svoj plen s kakšnega grma ali žice preži rjavi srakoper (Lanius collurio). Njegova posebnost je, da svoj plen natika na trne grmov in dreves ter nato plen postopoma raztrga. 

Na vlažnih travnikih popeva bičja trstnica (Acrocephalus schoenobaenus), še ena redka in ogrožena ptica. 

Zvečer in ponoči lahko na travnikih prisluhnemo petju prepelice (Coturnix coturnix), naše najmanjše poljske kure. Na večjih drevesih lahko od mraka naprej v maju in juniju poslušamo značilno čukanje velikega skovika (Otus scops). Edina selivka med našimi sovami je na SV Slovenije najbolj številčna prav na Goričkem.

Par rjavega srakoperja (foto:M.Podletnik)
Par rjavega srakoperja (foto:M.Podletnik)
Bicja trstnica (foto: G.Domanjko)
Bicja trstnica (foto: G.Domanjko)
Veliki skovik (foto: K.Malačič)
Veliki skovik (foto: K.Malačič)